De FIDIN, de branchevereniging van veterinaire farmacie in Nederland, is met haar leden dé representatieve organisatie van de diergeneesmiddelenindustrie in Nederland.

Het ledenbestand bestaat zowel uit ondernemingen die voornamelijk hun eigen producten ontwikkelen en produceren, als uit bedrijven die producten importeren en al dan niet onder eigen label verkopen.

Uitzondering schorsing diergeneesmiddelen met hulpstof diethanolamine


Op 24 juli 2018 is de handelsvergunning van 14 diergeneesmiddelen met de hulpstof diethanolamine (DEA) voor het gebruik bij voedselproducerende dieren geschorst. Gedurende de schorsing mogen deze diergeneesmiddelen niet meer in de handel worden gebracht. Uit het veld zijn er signalen ontvangen dat voor de indicatie koliek bij paard geen alternatieven beschikbaar zijn voor flunixine bevattende preparaten. Als gevolg van dit probleem is er door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten om voor niet-voedselproducerende paarden een uitzondering te maken. Zolang de schorsing van kracht is:
 

  • - mogen niet-voedselproducerende paarden door de dierenarts behandeld worden met diergeneesmiddelen met flunixine. Dit dient in het paardenpaspoort vastgelegd te worden.
     

  • - mogen diergeneesmiddelen met flunixine geleverd worden aan de dierenarts voor behandeling van niet-voedselproducerende paarden.


Voor diergeneesmiddelen met DEA (zoals TMPS en NSAID’s voor rundvee) voor andere indicaties zijn voldoende alternatieven beschikbaar. Voor deze producten geldt de schorsingsuitzondering niet en mogen dus niet bij voedselproducerende dieren worden toegepast.

Fidin Leden