Virbac

Virbac Laboratories is een internationaal georiënteerde en beursgenoteerde onderneming, die zich geheel toelegt op het ontwikkelen, produceren en vermarkten van veterinaire specialiteiten. Het bedrijf is in 1968 opgericht door Dr. Pierre-Richard Dick, dierenarts en microbioloog. Dr. Dick nam al heel in het begin twee zeer belangrijke beslissingen die bepalend zijn geweest voor de groei van de onderneming: een marktgerichte en innovatieve R&D (onderzoek en productontwikkeling) én expansie in landen buiten Frankrijk. Hoewel Virbac startte met slechts 4 medewerkers, werd de onderneming al snel bekend door de ontwikkeling van vaccins.
Aan het eind van de jaren 70 groeide de onderneming zeer sterk als gevolg van een gepatenteerde formule voor vlooien- en tekenbanden die vandaag de dag nog steeds in diverse landen op de markt zijn. Binnen de dierenartsenwereld vergrootte dr. Dick de bekendheid van Virbac en de erkenning binnen de dierenartsenwereld door intensief contact en door goed te luisteren naar de wensen en behoeftes van dierenartsen op het gebied van diergeneeskundige producten. Deze benadering leidde tot de ontwikkeling van goed aangepaste toedieningsvormen van producten, zoals orale pasta's, lotions, shampoos en bijvoorbeeld smakelijke tabletten.

Opgericht door een dierenarts, met dierenartsen als afnemers en gebruikers van producten, is Virbac volledig gefocust op diergeneeskunde. Deze veterinaire cultuur is sterk ontwikkeld binnen de onderneming. Er zijn wereldwijd honderden dierenartsen werkzaam binnen Virbac. In diverse functies uiteenlopend van R&D, klinisch onderzoek, technische en commerciële functies. Al die dierenartsen hebben hun netwerken in de landen waarin ze werkzaam zijn. Virbac is echt diep geworteld in de veterinaire wereld van de landen waar het bedrijf actief is.

Op dit moment is Virbac actief in meer dan 100 landen verspreid over alle continenten. Het is de op 8 na grootste veterinair-farmaceutische onderneming in de wereld. Meer dan 2.900 medewerkers, waarvan een deel werkzaam bij research centra in 5 verschillende continenten, zijn iedere dag bezig met de ontwikkeling, productie en het vermarkten van producten. Deze onderscheiden zich zoveel mogelijk van andere producten door zo goed mogelijk in te spelen op de wensen van de voorschrijvers en gebruikers: dierenartsen en diereigenaren. Virbac heeft productiefaciliteiten in 9 verschillende landen.

Producten die op de markt worden gebracht zijn o.a. vaccins, antibiotica, anti-parasitaire en dermatologische producten voor zowel gezelschaps- als landbouwhuisdieren. Deze veterinaire specialiteiten worden door dochterondernemingen en via exclusieve distribiteurs op de markt gebracht.

Virbac Nederland B.V. levert een breed assortiment producten, die via de dierenarts verkrijgbaar zijn. Dit zijn o.a.

  • Antiparasitaire producten ter bestrijding van endo- en ectoparasieten voor zowel landbouwhuisdieren als gezelschapsdieren als paarden.
  • Antibiotica, tegen bacteriële infecties bij runderen, varkens, honden en katten. 
  • Biologische producten, o.a. CaniLeish (het eerste vaccin in Europa tegen canine leishmaniose)en Virbagen Omega (het eerste veterinaire interferon).
  • Suprelorin, een implantaat voor tijdelijke onvruchtbaarheid bij reuen.
  • Gebitsverzorgingsproducten voor honden en katten.
  • Dermatologische shampoos voor honden en katten.
  • Elektronische identificatie onder het merk ‘BackHome’.
  • Vet Complex veterinaire diëten voor honden en katten.
  • BVT Speed diagnostische sneltesten voor landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren.