Skip to main content Skip to footer

PROGRAMMA EN BIOGRAFIEËN FIDIN SYMPOSIUM 30 mei 2024

Programma

13:30 – 14:00 uur:
Dr. Josanne Verhagen - assistent professor Veterinaire Virologie Universiteit Utrecht
Vaccins en antivirale middelen, niet voor de poes? 
Waarom we ook aandacht moeten hebben voor ziekteverwekkers die de mens en economie niet bedreigen, maar dieren wel.

14:00 – 14:30 uur:
Prof. dr. Ab Osterhaus - Viroloog en veterinair infectieziektedeskundige 
Stoot de ezel zich geen tweede keer? Lessen uit de pandemie voor mens en dier. 

14:30 – 15:00 uur:
Jeroen Kortekaas - Director Viral Disease Research Boehringer Ingelheim 
Beter vroeg dan nooit - wat is ieders rol in het voorkomen van uitbraken van nieuwe dierziekten, en wat wel en niet van de (veterinair) farmaceutische industrie te verwachten?

15:30 -16:00 uur:
Prof. dr. Ynte Schukken – CEO Royal GD/ Professor Landbouwhuisdieren Wageningen Universiteit en Universiteit Utrecht 
Verwacht het onverwachte - hoe slimme monitoring en snelle actie verder escalatie kan voorkomen. 

16:00 – 16:30 uur: 
Mevr. Gertine van Ingen-ten Brinke – Manager team Diergezondheid, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 
De koe bij de horens: aanpak van dierziektebestrijding in Nederland en samenwerking met andere ministeries. 

Drs. Jop de Vrieze - dagvoorzitter
Jop de Vrieze (Utrecht, 1983) is wetenschaps- en onderzoeksjournalist en podcastpresentator met een focus op het grensvlak tussen (medische) wetenschap en maatschappij. Hij begon tijdens zijn bacheloropleiding biomedische wetenschappen met freelancen. Hij volgde een master wetenschapscommunicatie, liep stage op de communicatie-afdeling van wetenschapsfinancier NWO en ging in 2008 fulltime aan de slag als zelfstandig wetenschapsjournalist. Jop combineert een vlotte pen en een kritische, brede blik. Zijn interesse ligt vooral bij de verhalen op het snijvlak tussen wetenschap en maatschappij, wat onder meer resulteerde in de publicatie van het populairwetenschappelijke boek Allemaal Beestjes (Maven Publishing, 2014) over de micro-organismen in en op ons lichaam. In 2015 ontving hij de Publicatieprijs van de Vereniging voor Wetenschapsjournalisten en in 2016 kreeg hij samen met zijn vrouw Zvezdana Vukojevic de internationale AAAS Kavli Science Journalism Award. In De Groene publiceerde hij in 2017 een serie over perverse prikkels in de wetenschap en in 2019 een drieluik over vaccinaties. Tijdens de pandemie ontpopte hij zich tot coronajournalist, voor met name De Groene Amsterdammer en Nieuwsuur. Voor een onderzoeksjournalistiek artikel in De Groene over de zeldzame long-covid-achtige bijwerkingen van de coronavaccins werd hij genomineerd voor de VWN Publicatieprijs 2023.

Dr. Josanne Verhagen - assistent professor Veterinaire Virologie Universiteit Utrecht
Josanne Verhagen is een assistent-professor in virologie bij de afdeling Infectieziekten en immunologie van de afdeling Biomedische Gezondheidswetenschappen van de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de epidemiologie, ecologie en evolutie van het vogelgriepvirus. Ze streeft naar een breder begrip van factoren die de blootstelling en gevoeligheid voor (vogelgriep) virusinfectie en ziekte vormgeven. Onderzoeksinteresses zijn influenzavirussen, coronavirussen, genetische en antigenische variatie, gastheer-pathogeen interactie, virusaanhechting, mucosale immuniteit. 

Prof. dr. Ab Osterhaus - Viroloog en infectieziektedeskundige (veterinair)
Als professor en voormalig hoofd van de afdeling Viroscience aan het Erasmus MC Rotterdam, en professor in Wildlife Virology en Virus Discovery aan de Universiteit Utrecht, heeft Ab Osterhaus een lange staat van dienst als wetenschappelijk onderzoeker. Zijn onderzoeksprogramma volgt een nieuw geïntegreerd "viroscience" concept, dat wetenschappers in moleculaire virologie, immunologie, epidemiologie, pathogenese en interventiestudies over menselijke en dierlijke virusinfecties samenbrengt. Belangrijke prestaties zijn onder meer de ontdekking van meer dan 30 nieuwe virussen van mensen en dieren (bijv. menselijk metapneumovirus, coronavirussen, influenzavirussen), opheldering van de pathogenese van belangrijke menselijke en dierlijke virusinfecties, en de ontwikkeling van nieuwe interventiestrategieën. Dit heeft gezondheidsautoriteiten zoals de WHO in staat gesteld om effectief ziekte-uitbraken zoals SARS en vogelgriep te bestrijden. De spin-off, Viroclinics Biosciences BV, is een ander maatschappelijk relevant succes, dat effectieve testen en verfijning van diagnostische hulpmiddelen en andere interventiestrategieën mogelijk maakt. 
Prijzen, gastcolleges, (co-)organisatie van internationale bijeenkomsten en redacteurschappen van wetenschappelijke tijdschriften benadrukken verder zijn internationale erkenning.

Dr. Jeroen Kortekaas - Boehringer Ingelheim - Director Viral Disease Research
Jeroen Kortekaas behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit van Utrecht, na het voltooien van zijn proefschrift over het “Vaccinpotentieel van ijzer-gereguleerde buitenmembraanreceptoren van Neisseria meningitis”. In 2006 trad hij toe tot het Centraal Veterinair Instituut, dat nu Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heet. Hij is (co)auteur van meer dan 70 publicaties in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften en 6 octrooiaanvragen. Naast zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van vaccins en fundamentele studies naar arbovirussen, was hij ad hoc lid van verschillende Rift Valley fever expertpanels van de Wereldorganisatie voor diergezondheid, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), Health for Animals (Internationale Federatie voor Diergezondheid Europa) en de Coalition for Epidemic Preparedness Initiative (CEPI). In 2017 werd hij CSO van BunyaVax (www.bunyavax.com), een bedrijf dat vaccins ontwikkelt met behulp van eigen platformtechnologieën. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar van het Laboratorium voor Virologie van de Universiteit van Wageningen. Hij was ook lid van de Nederlandse Commissie voor Genetische Modificatie (COGEM) en lid van het bestuur van de afdeling Virologie van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie. In september 2021 verhuisde hij van Nederland naar Frankrijk, om de functie van Research Director Transboundary and Emerging Diseases bij Boehringer Ingelheim Animal Health op zich te nemen.

Prof. dr. Ynte Schukken - CEO Royal GD/Professor Landbouwhuisdieren Wageningen Universiteit en Professor Landbouwhuisdieren Universiteit Utrecht
Ynte Schukken studeerde af als dierenarts aan de Universiteit van Utrecht in 1985, waarna hij een doctoraat in de veterinaire epidemiologie voltooide aan de Universiteit van Utrecht en Cornell University. Tot 1999 werkte hij als praktiserend arts in de ambulante kliniek van de universiteit. In 1999 verhuisde hij naar Ithaca, New York om de Quality Milk Production Services bij Cornell University te leiden. Sinds 2013 is hij Chief Executive Officer van GD Animal Health in Deventer, en buitengewoon hoogleraar Farm Animal Disease Control Programs aan de Universiteit van Utrecht evenals ook buitengewoon hoogleraar Management of Farm Animal Health aan de Universiteit van Wageningen. Beide buitengewone posities worden gefinancierd door de fulltime positie bij Royal GD.

Ir. Gertine van Ingen – Manager Diergezondheid & Antibioticabeleid - Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 
Gertine (1975) is manager van het team diergezondheid en antibioticabeleid bij het ministerie van LNV. Tevens is ze plaatsvervangend directeur van de beleidsdirectie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn. Gertine studeerde in 2000 af als agrarisch econoom aan de Wageningen Universiteit. Ze werkte ruim 10 jaar als politiek stafadviseur voor diverse ministers en staatssecretarissen op het ministerie van LNV. Van 2013 tot 2016 gaf ze leiding aan het programmateam antibioticabeleid in de veehouderij van LNV en VWS; een beleidsterrein met een sterke publiek-private samenwerking. Eind 2016 startte ze als manager van het team Diergezondheid & Antibioticabeleid. Was in die periode onder andere crisismanager van de dierziekteuitbraken vogelgriep bij pluimvee, COVID bij nertsen en blauwtong bij schapen en runderen. Werkt graag met alle partijen buiten en ook binnen Den Haag aan gezonde dieren en gezonde mensen. Ambtelijk vakmanschap en goed openbaar bestuur hebben haar bijzondere interesse. Ze is ruim 20 jaar getrouwd, heeft 3 kinderen van 16, 13 en 5 en houdt van mooie hiketochten in de Zwitserse bergen.